Отдых в Украине

Отдыхайте с нами!

Кизил: корисні властивості, протипоказання, користь, рецепти

  1. Що таке кизил
  2. Корисні властивості рослини
  3. Застосування в народній медицині
  4. Чи можна вживати ягоди кизилу при вагітності
  5. Застосування кизилу в дитячому харчуванні
  6. Кизил для людей похилого віку: користь і шкода
  7. Протипоказання для прийому кизилу
  8. Як сушити кизил в домашніх умовах
  9. Кизил в косметології

Про корисні властивості і протипоказання кизилу відомо з часів стародавньої Греції

Про корисні властивості і протипоказання кизилу відомо з часів стародавньої Греції. При розкопках в Швейцарії знайдені кісточки цієї ягоди, вік їх 5 тисячоліть. Незважаючи на те, що рослина теплолюбна, стараннями селекціонерів воно отримує все більшу популярність в зонах помірного клімату.

Що таке кизил

Рослина в вигляді невеликого дерева або чагарнику висотою до 7 метрів належить до сімейства кизилових. Кизил це фрукт або ягода? Всього видів кизилу існує чотири. Ягоди рослини невеликі, масою 3-6 гр, можуть бути овальної, грушоподібної або округлої форми. Читайте ще: Корисні властивості трав: протипоказання, користь і шкода.

Забарвлення їх варіюється від світло-червоного до чорної. М'якоть покрита гладкою шкіркою. Усередині довгаста кісточка, неїстівна. Плоди з кисло-солодким, терпким смаком. Ягоди можна вживати як в свіжому вигляді, так і в маринованому, вареному і сушеному.

Крім широко відомих корисних властивостей, кизил прекрасна прикраса будь-якого саду. Ранньою весною кущ рослини зацвітає до появи перших листочків. В кінці літа його гілки рясно обвішані яскравими ягодами.

Корисні властивості рослини

Плоди рослини - справжнє джерело вітамінів, мають лікувальні властивості для чоловіків і жінок. За вмістом вітаміну С ягоди кизилу перевершують апельсин вдвічі. Також відзначено наявність бета-каротину і нікотинової кислоти.

Дуже цінною властивістю вважається низький вміст цукрів і помірна калорійність, що дозволяє вживати в їжу ягоди хворим з порушенням ендокринного балансу, зокрема діабетикам.

Зміст великої кількості аскорбінової кислоти сприяє зміцненню судин, підтримання еластичності шкіри, всмоктуванню заліза в організмі. Крім того, вітамін С активно бореться з простудними захворюваннями. Інформація, що міститься в ньому бурштинова кислота підсилює цю дію.

Бета-каротин, за рахунок якого плоди отримали червоне забарвлення, незамінний помічник для зору і красивого здорового відтінку шкірних покривів.

Кизил містить безліч мікроелементів, які беруть активну участь в обмінних процесах організму. Калій, магній, кальцій, фосфор, натрій активно беруть участь в кровотворенні, в трофіці тканини і будівництві кісткового скелета.

Пектин, що міститься в плодах, виводить токсини і покращує роботу кишечника. У них також є дубильні речовини, для яких характерні жовчогінну, протизапальну та сечогінну дію; біофлавоноідів, що відповідають за зміцнення судинної стінки.

Ягоди відомі своїм бактерицидним ефектом. Свіжі ягоди застосовують як легкий проносний, чинне м'яко і делікатно на слизову кишечника.

Народні цілителі використовує всі частини рослини. В останніх крім всіх названих вітамінів, що і в ягодах, але присутні ще ефірні масла.

Ягоди кизилу відомі тим, що здатні лікувати гіпертензію, знижувати рівень глюкози, надавати тонізуючу дію на організм.

Таким чином можна виділити основні цілющі якості. До них відносяться:

  • зміцнення судинної стінки;
  • профілактика склеротичних змін;
  • нормалізація обміну;
  • сечогінний ефект;
  • жовчогінний засіб;
  • протизапальний ефект.

Багатий мінеральний склад плодів забезпечує їм гарну тонізуючу властивість. Вони широко застосовуються при шкірних захворюваннях, артритах, анемії, подагрі, геморої і ряді інших хвороб.

Застосування в народній медицині

Застосування в народній медицині

Застосування ягід при діареї

При розладі стільця рекомендується застосовувати відвар свіжих або сушених ягод.Готовят його з 1 літра води і столовій ложці плодів. Довівши до кипіння, відвар наполягають близько 30 хвилин і п'ють його протягом дня. Замість ягід можна застосовувати сушене листя рослини.

При проносі у дітей хороший ефект дає кисіль, зварений зі свіжих або сушених ягід. Такий кисіль корисний і для дорослих з симптомами гастроентероколіту.

Кизил в боротьбі з гемороєм

Народна медицина рекомендує використовувати при геморої кісточки з ягід. Їх подрібнюю, засипають в термос і заливають окропом. Через 12 годин настій готовий. Застосовується він зовнішньо: таким настоєм змочується тампон і вводиться на ніч в область анального отвору. Одночасно з таким лікуванням потрібно з'їдати по 5 штук свіжих плодів з кісточкою 3 рази в день.

Такий варіант допомагає при наявність кровотечі.

Кизиловое варення також є гарною підмогою в боротьбі з гемороєм. Якщо варення варять з кісточками, то їх потрібно збирати окремо, а потім з'їдати, не розжовуючи.

Кісточки незамінні при ожирінні і діабеті. Настоєм з них можна полоскати голову при себореї.

Кизил як тонізуючий засіб

Для підвищення життєвого тонусу вранці в якості альтернативи чашці кави можна використовувати настій з 1-2 ложок ягід. Тільки наполягати такий напій буде потрібно 6 годин. Завдяки багатому мінеральному складу такий напій чудово тонізує і відновлює сили.

Профілактика хвороб печінки

Хороший ефект для профілактики хвороб печінки. Бактерицидний ефект знижує запальні процеси в печінці, а пектини допомагають виводити токсичні речовини з організму.

при отруєнні

Саме за рахунок наявності пектинів кизил застосовують при отруєнні солями важких металів. Ягоди відомі як хороші антиоксиданти, що дозволяє їх вживати для поліпшення обмінних процесів і для схуднення при надмірній масі тіла.

При захворюваннях нирок

За рахунок сечогінних властивостей кизил позитивно впливає при захворюваннях нирок і підвищеному артеріальному тиску.

Антивірусну програму й протизапальну дію

Обумовлено високим вмістом вітаміну С. Всього кілька ягід здатні забезпечити добову норму цього вітаміну в організмі.

Чи можна вживати ягоди кизилу при вагітності

Чи можна вживати ягоди кизилу при вагітності

Кизил перевершує за вмістом вітамінів і мікроелементів ягоди смородини і цитрусові. Завдяки тому, що ягоди кизилу допомагають засвоєнню заліза, в період вагітності цей фактор знижує ризик розвитку анемії у плода і майбутньої мами.

Важливо знати міру, не вживати ягоди у великій кількості. Також вагітним жінкам небажано вживання кизилу на ніч і при наявності захворювань шлунка, що супроводжуються підвищенням секреторної функції. Не варто вживати плоди і в разі закрепів.

У період годування груддю слід вводити кизил в раціон мами з обережністю, щоб не спровокувати алергічні прояви. При необхідності мамі, що годує можна вживати 5-10 сирих ягід на добу.

Застосування кизилу в дитячому харчуванні

Властивість кизилу зміцнювати імунну систему і сприяти росту кісткової тканини і м'язового скелета робить застосування кизилу в дитячому харчуванні незамінним.

Крім основних властивостей, кизил впливає на секреторну функцію шлунка. Особливо це важливо для дітей з поганим апетитом. Пектини, що містяться в плодах нормалізують кишкову флору у дітей.

У дитячому харчуванні важливо дотримуватися гігієнічні правила, і варто пам'ятати про норму. Так дітям до року рекомендується не більше 30 гр протертих ягід за умови, що немає алергічних проявів. Дітям до 3 років можна збільшити норму до 100 гр, а дітям 6 років до 150-200 гр свіжих ягід. Безумовно, ягоди дітям дають без кісточок.

Кизил для людей похилого віку: користь і шкода

Згідно зі спостереженнями, покращуючи кровообіг, ягоди кизилу беруть участь в профілактиці вікових змін судин головного мозку. Всі рекомендації щодо вживання такі ж, як зазвичай. Слід враховувати наявність хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту і сечокам'яної хвороби. У таких випадках кизил замість користі може принести шкоду.

Для літніх людей важливо застосування кизилу, як противоревматического кошти. Також вживання настоїв сприяє зниженню артеріального тиску.

Протипоказання для прийому кизилу

  • Великий вміст вітаміну С може позначитися негативно на хвороби нирок, при яких відзначається наявність оксалатів в сечі. Таким людям плоди кизилу краще не вживати.
  • Не можна застосовувати кизил при захворюваннях шлунка з гіперсекрецією.
  • Не можна вживати ягоди при схильності до запорів, безсонні (особливо не рекомендується вживання на ніч).

Лікувальні засоби з кизилу: рецепти приготування

Лікувальні засоби з кизилу: рецепти приготування

У лікувальних цілях застосовуються як листя кизилу, таки і його кора і плоди, а також коріння рослини. Рецептів різних лікарських засобів з кизилу існує безліч.

Настоянка з кизилу в домашніх умовах

Настоянку з кизилу в домашніх умовах можна приготувати на горілці. Рецепт буде наступним.

Ягоди треба вимити і розім'яти качалкою. Вийшло в результаті пюре складається в банку. Не слід розминати сухий кизил. Потім ягоди заливаються горілкою і перемішуються. Після цього склад закривається кришкою і поміщається в сухе місце на три тижні для настоювання.

По закінчення цього часу потрібно процідити настоянку через подвійну марлю. Після додавання цукру склад перемішується. Потім знову закрити на тиждень.

Отримана настоянка може зберігатися до п'яти років. Її з успіхом застосовують для лікування шкірних хвороб, подагри, поперекових болів, а також для приведення в норму сольового балансу.

Відвар з кизилу

Спосіб приготування відвару з кизилу наступний: слід ложку попередньо висушених плодів кизилу залити окропом в обсязі однієї склянки і потримати на повільному вогні пару хвилин.

Для того, щоб вода ввібрала всі корисні властивості кизилу потрібно потримати відвар три години настоювання. Перед питтям відвар ретельно проціджують для усунення з нього всього непотрібного. Для зміцнення імунітету слід приймати відвар по 50 грамів перед їжею.

Відвар з коренів кизилу готується для усунення болю від ревматизму. Внаслідок високої ефективності даного засобу показано його часте застосування. Для приготування потрібно залити окропом столову ложку сухого, подрібненого кореня, після чого проварити півгодини на повільному вогні.

Потім три години наполягати, процідити і можна пити тричі на добу по чайній ложці перед їжею.

Як сушити кизил в домашніх умовах

Для сушіння кизилу в домашніх умовах потрібно взяти дозрілі великі ягоди рослини і вони при цьому не повинні бути переспілі, не має дефектів і помітних пошкоджень. Сушити ягоди кизилу потрібно разом з їх кісточками, що містять в своєму складі безліч корисних речовин, зокрема кислот.

Рекомендується розкладати кизил в один шар на аркуші паперу або тканини, після чого залишити його в сухому, затемненому місці. Якщо ягоди не дозріли, при висушуванні вони дозрівають. Сушку кизилу можна проводити як в кімнаті, так і на відкритому повітрі.

Основними умовами є уникнення попадання на кизил прямих променів сонця, а також недопущення високої вологості повітря. Для рівномірного підсихання плодів кизилу їх слід періодично помішувати.

Через п'ять днів висушений кизил можна буде збирати в тару для зберігання. Зберігати кизил можна в полотняних мішках, картонній або дерев'яній тарі, не допускаючи попадання на них сонячних променів. Довго зберігати кизил не слід, щоб не втратити його корисні властивості, максимум, для наступного врожаю.

Настій на листках кизилу

Через хороших жовчогінних і сечогінних властивостей листя кизилу настій на їх основі застосовується для лікування захворювань жовчного міхура, печінки, шлунка, а також вони допомагають усунути напади сильного головного болю. Також з їх допомогою можна відновлювати порушений обмін речовин, знижувати рівень вмісту цукру в крові.

Для приготування настою слід три столових ложки листя кизилу залити двома склянками окропу і настояти протягом трьох годин. Після цього настій проціджують і його можна зберігати в сухому, темному місці. Приймається настій по чайній ложці тричі на добу перед їдою.

Кизиловое варення

Для приготування варення з кизилу слід закип'ятити половину літра води, після чого додати в неї кілограм цукру. Потім додати попередньо промиті ягоди кизилу в обсязі одного кілограма.

Весь склад помістити на великий вогонь і знову довести до кипіння. Коли кипіння почнеться вогонь зменшити і в такому стані потримати близько п'яти хвилин, акуратно розмішуючи. Після цього вимкнути вогонь, зняти суміш з кипіння і розлити по банках. Банки потрібно закатати.

Кизил протертий з цукром рецепт

Протертий кизил з цукром є найкориснішим продуктом, оскільки він зберігає в своєму складі всі вітаміни і запах свіжих ягід. Рецепт приготування передбачає використання тільки перестиглих плодів. Вони ретельно промиваються, просушуються, з них видаляються кісточки.

Процедура досить трудомістка, але отриманий результат того вартий. М'якоть кизилу пропускається через сито і подрібнюється за допомогою блендера. До утворився складу потрібно додати цукор з розрахунку два кілограми на кілограм плодів.

Потім суміш перемішується до повного розчинення цукру. Після цього її слід розкладати по банках і, закривши пластмасовими кришками, зберігати в прохолодному місці.

Кисіль з кизилу

Кисіль з кизилу простий у приготуванні і передбачає використання одного стакана кизилу, двох літрів води, чотирьох столових ложок цукру і однієї столової ложки крохмалю. Кизил промивається, складається в каструлю і заливається водою.

Після додавання в воду цукру її потрібно закип'ятити. Потім додається крохмаль і весь склад розмішується. Прокип'ятивши п'ять хвилин суміш слід вимкнути. Кисіль готовий, можна розливати його по чашках і пити.

Кизил в косметології

Кизил в косметології

Для обличчя

Використовуючи кизил в кулінарних цілях, жінки давно дізналися про його корисні властивості для поліпшення стану волосся і шкіри обличчя.

Важливо! Не забувайте, що для масок використовуються ягоди без кісточок.

В'язкі і очищаючі властивості кизилу виключно корисні для тих, у кого жирна шкіра - розширені пори кизилові маска добре стягує, а жирний блиск успішно усуває.

Для цієї мети застосовуються спеціальні маски:

  1. видалити з ягід кизилу кісточки, перемішати в рівних частках з білком і крохмалем і нанести на шкіру;
  2. приготувати кизилову масу і додати в неї крохмаль, вівсяні пластівці. Читайте ще: Гриб чага: корисні властивості, протипоказання, користь і шкода.

Догляд за волоссям передбачає інший склад маски, до складу якого корисні ягідки.

Маску готують з таких інгредієнтів: подрібнені ягоди кизилу, лляне масло, біла глина. Цей склад добре живить волосся і шкіру голови.

Зацвітає кизилове деревце раніше всіх, а ягоди з'являються пізно, в самому кінці осені. Чим холодніше, тим краще для кизилу після перших заморозків смак червоних плодів поліпшується і вони стають солодкими, соковитими.

счетчик