Отдых в Украине

Отдыхайте с нами!

Кизил: корисні властивості, застосування, рецепти і протипоказання

Кизил відомий ще з часів Стародавньої Греції. В даний час цю ягоду вирощують у багатьох регіонах нашої країни і за кордоном. Рослина має безліч корисних якостей, допомагаючи при лікуванні різних захворювань. Цілющі властивості мають не тільки ягоди, а й листя, гілки та кора цього чагарнику. Кизил також широко використовується в кулінарії, з нього готують варення, джеми, компоти, морси, настоянки, лікери.

1

Склад і опис

Кизил являє собою звичайний чагарник і виглядає як невелике дерево з сімейства кизилових. Його ароматні плоди відрізняються яскраво-бордовим кольором, терпким смаком з кисло-солодкими нотками. Їх соковитість обумовлена ​​змістом великої кількості води - близько 85% від маси ягоди. Часто, не знаючи опису рослини, його плутають з кизильником, плоди якого зовсім не їстівні і мають декоративну функцію.

Ягоди кизилу можна назвати справжнім джерелом вітамінів. Їх хімічний склад:

  • вітамін С. За вмістом аскорбінової кислоти ці плоди перевершують чорну смородину і цитрусові;
  • вітаміни А і Р;
  • пектин і дубильні речовини;
  • мікроелементи: калій, кальцій, магній, залізо, натрій, сірка, фосфор, цинк;
  • мінеральні речовини;
  • клітковина у вигляді грубих рослинних волокон;
  • органічні кислоти: бурштинова, яблучна, винна, лимонна, галова;
  • глюкоза і фруктоза.

Калорійність ягід невелика і складає 44 ккал на 100 грам.

Калорійність ягід невелика і складає 44 ккал на 100 грам

Застосування зозулинця плямистого в народній медицині: кращі рецепти

2

Чим корисний кизил?

Корисні властивості рослини для організму людини відомі з давніх-давен. У народній медицині кизил застосовують при лікуванні багатьох захворювань.

Він надає наступну дію на організм:

  1. 1. Зміцнює. Включення в меню страв з цієї ягоди допоможе зміцнити імунітет і відновити ослаблений організм.
  2. 2. Знімає жар і запалення, бореться з бактеріями. Кизилові настоянки і чаї допомагають не тільки лікування застуди та грипу, а й ефективно борються з дизентерійними і тифозними інфекційними збудниками.
  3. 3. Покращує мікрофлору кишечника, позбавляє від діареї. Пектини, що входять до складу рослини, виводять токсини, а дубильні речовини зміцнюють поверхневі шари слизових оболонок.
  4. 4. Налагоджує роботу травної системи.
  5. 5. Нормалізує тиск, корисний при серцево-судинних захворюваннях, усуває головний біль.
  6. 6. Знижує рівень цукру в крові. Рекомендується як допоміжний засіб при комплексному лікуванні цукрового діабету.
  7. 7. Покращує обмін речовин, допомагає при ожирінні, відновлює метаболізм, підвищує гемоглобін.
  8. 8. Має кровоспинний ефект. Використовується при шлункових і маткових кровотечах.
  9. 9. Надає ранозагоювальну дію.
  10. 10. Знімає біль при ревматизмі, артриті, подагрі.
  11. 11. Заспокоює. Кизил застосовують при нервових розладах, стресах і депресіях.
  12. 12. Тонізує.
  13. 13. Зміцнює судинні стінки, тому його використовують при лікуванні геморою.

Щоб ягоди принесли максимальну користь для організму людини, їх слід вживати тільки в повністю дозрілих вигляді.

Щоб ягоди принесли максимальну користь для організму людини, їх слід вживати тільки в повністю дозрілих вигляді

Кращі рецепти приготування вина зі смородини в домашніх умовах

3

способи застосування

У народній медицині використовують не лише ягоди кизилу, а й інші частини рослини: листя, гілки, кору і коріння чагарника. Ефективність дії плодів не залежить від того, в якому вигляді вони пропонуються.

Корисні властивості і рецепти наливки зі смородини

3.1

При цукровому діабеті

При цьому захворюванні ягоди кизилу використовують в різному вигляді. Але особливо корисні свіжі плоди, адже в них містяться кислоти, що знижують рівень цукру в крові. Щоб помітити позитивний результат, необхідно вживати не менше одного стакана свіжих плодів на добу. Їх приймають за півгодини до їжі, розділивши на три прийоми. Нестиглі ягоди заборонені при даному захворюванні.

Рекомендується пити кизиловий компот, який вариться з розрахунку: один стакан ягід на літр води. Напій необхідно кип'ятити 15 хвилин.

Для приготування настою на склянку окропу беруть дві столові ложки плодів, заварюють їх і залишають настоюватися всю ніч. Проціджений настій приймають три рази в день за півгодини до їди.

Застосування при діабеті кизилового соку знижує рівень цукру в крові. Для приготування потрібно 1 кг дозрілих ягід садового кизилу. Їх засипають 400 грамами цукрового піску і залишають в теплому приміщенні до виділення соку. Отриману рідину доводять до 95 ° С і розливають по стерилізованим ємностей.

3.2

При застуді та інфекційних захворюваннях

Плоди кизилу володіють властивістю підвищувати імунітет і надавати загальнозміцнюючу дію на організм. Щоб знизити температуру, полегшити кашель і не допустити розвитку бактеріальних ускладнень, корисно пити спеціальний чай з сушених ягід. 10 грамів сировини заливають склянкою окропу і настоюють протягом години. У день можна пити не більше трьох склянок.

Корисний напій виходить з кори чагарнику. Подрібнене сировину в кількості однієї чайної ложки заливають склянкою окропу, настоюють 20 хвилин. Після проціджування загальний обсяг ділять на три частини і приймають протягом дня.

Загальнозміцнюючу і тонізуючу дію надає напій, приготований рецептом, для якого будуть потрібні:

  • Ягоди кизилу - 2 ст. л .;
  • Вода - 200 мл.

Інгредієнти кип'ятять на слабкому вогні протягом 20 хвилин, після чого наполягають вісім годин.

Швидше позбутися симптомів застуди і підвищити імунітет допоможе в'ялений кизил. Досить кілька штук в день.

Листя рослини також мають лікувальні властивості, вони здатні знизити жар, зняти запалення порожнини рота і навіть допомогти при лікуванні туберкульозу та тифу.

Листя збирають в середині літа і сушать. Термін зберігання сировини - три роки. Для приготування відвару на 35 грамів листя беруть 400 мл води, суміш кип'ятять і варять 20 хвилин, потім віджимають.

Для приготування настоянки дві столові ложки листя варять в 250 мл води протягом десяти хвилин, потім наполягають вісім годин.

3.3

При захворюваннях серцево-судинної системи

На основі кизилу готують засоби, які нормалізують тиск, зміцнюють судинну стінку. Від серцевих болів добре допомагає відвар кизилу, який готують з однієї столової ложки сировини і склянки води. Інгредієнти варять пару хвилин після закипання, потім настоюють дві години. Проціджений напій п'ють по ¼ склянки перед їдою тричі на день.

З двох ложок плодів і 250 мл води можна приготувати тонізуючий відвар:

  1. 1. Після закипання слід почекати 20 хвилин.
  2. 2. Наполягати потрібно 8 годин.
  3. 3. Приймати по 0,5 склянки в день.

Якщо до кизилу додати шипшину, то вийде ефективний засіб від перевтоми і стресу. До одній столовій ложці шипшини додають дві ложки кизилу, розбавляють 500 мл води і варять на повільному вогні півгодини. Після зняття з плити напій настоюється близько години. Приймають по 100 мл тричі на день, можна додавати мед.

Сушений кизил також допомагає при зниженому тиску і захворюваннях серця.

3.4

При інших захворюваннях

Різні частини кизилу корисні при захворюваннях шкіри. Для загоєння ран і лікування наривів і фурункулів використовують корінь цієї рослини. Відвар з нього також допоможе при ревматизмі, лихоманці і боротьбі з вірусними інфекціями.

Корінь викопують восени або навесні, висушують і подрібнюють. Засіб готують за таким рецептом:

  1. 1. На 300 мл води слід взяти одну чайну ложку порошку.
  2. 2. Варити 20 хвилин.
  3. 3. Наполягати дві години і процідити.

При лікуванні шкірних запалень допоможуть компреси, до складу яких входить відвар кореня, мед і житнє борошно. Зроблену з суміші корж прикладають до ділянки тіла, де розвинулося запалення.

Для лікувальних цілей підходять і кісточки рослини, які багаті ефірними маслами. Вони допомагають при геморої. Настоянка з кісточок покращує процес загоєння. Після приготування її поміщають в термос і при необхідності змочують тампони і прикладають до хворого місця.

3.5

Для схуднення

Продукти з кизилу володіють здатністю спалювати жир. Це засіб дає заряд бадьорості для чоловіків, допомагаючи при великих фізичних навантаженнях і перевтомі. Щоб йшов зайву вагу, досить вживати протягом дня 200 г ягід. Найкраще це робити вранці, так як вони мають сильний тонізуючий ефект.

Тим, хто на дієті, можна включати в щоденне меню відвари, компоти, морси з кизилу. Цукор бажано не додавати, можна обійтися медом.

Смачним і корисним ласощами для тих, що худнуть стануть сухофрукти з кизилу.

4

Кизил при вагітності

Для жінок, які очікують малюка, корисно включати в раціон ягоди кизилу в різних варіаціях. Залізо, яке у великих кількостях міститься в складі плодів, підвищує гемоглобін. Також ця рослина допомагає майбутнім мамам підвищити імунітет і налагодити стілець при частих запорах. Але при вагітності не варто занадто захоплюватися цією ягодою, щоб не нашкодити здоров'ю.

Перед прийомом слід проконсультуватися з лікарем.

5

Протипоказання

Незважаючи на всю користь, у кизилу є і протипоказання. Його не варто вживати в їжу:

  • при підвищеній кислотності;
  • при запорах - через підвищені в'яжучих властивостей це призведе до ще більших проблем;
  • маленьким дітям;
  • людям з нестабільною нервовою системою - високий тонізуючий ефект може призвести до безсоння і надмірного збудження.

Через сильний сечогінну дію плоди кизилу заборонені при сечокам'яній хворобі.

Не варто включати в меню перезрілі ягоди, так як вони здатні викликати бродіння в шлунку і діарею.

6

заготовки

Для приготування сушеного кизилу беруть трохи недозрілі плоди. Їх ретельно промивають у теплій воді, перебирають від сміття і розкладають в один шар на щільному папері або тканини. Сушити ягоди краще в тіні на відкритому повітрі, а на ніч заносити в будинок. Сушку проводять протягом п'яти діб. Готові ягоди складають в тканинні або паперові мішечки і зберігають в сухому місці. Можна висушити ягоди в духовці, якщо там є функція низької температури. Заготовки спочатку подвяливают при температурі 20 ° С, а потім підсушують при 50 ° С.

Процес приготування в'яленого кизилу досить простий, але витратний за часом. Щоб приготувати це корисне ласощі, на 500 г свіжого кизилу потрібно 250 г цукру і 250 мл води. рецепт:

  1. 1. Ягоду ретельно перебирають, видаливши підгнилі, зіпсовані і недостиглі, а потім промивають у проточній воді.
  2. 2. Кісточки слід акуратно виймають, після чого засипають кизил цукром і залишають на добу при кімнатній температурі. Ємність обов'язково потрібно прикрити.
  3. 3. Через належний час утворився в посудині сік зливають. Його можна використовувати в їжу.
  4. 4. З води і цукру варять сироп і заливають їм ягоди.
  5. 5. Через 10 хвилин сироп зливають, ягоди розкладають на деку і відправляють на 20 хвилин в духовку, розігріту до 70 ° С.
  6. 6. Після цього кизил остуджують, потім повторюють процедуру в'ялення в духовці ще три рази.

В'ялений кизил зберігається в холодильнику в герметично закритому посуді.

В'ялений кизил зберігається в холодильнику в герметично закритому посуді

в'ялений кизил

Варення стане прекрасним десертом до вечірнього чаювання.

Для його приготування потрібні повністю дозрілі, але не переспілі ягоди. На кілограм плодів необхідно 500 мл води і 1,3 кг цукру. Їх перебирають, щоб не трапилося пом'ятих, зіпсованих або підгнилих, ретельно промивають. З цукру і води варять сироп, заливають кизил і залишають на 5-6 годин. Потім масу варять протягом десяти хвилин на маленькому вогні і відразу розливають по сухим ємностей.

счетчик