Отдых в Украине

Отдыхайте с нами!

Кизил: опис, склад і користь

  1. Опис плодів кизилу
  2. Харчова цінність кизилу (на 100 г)
  3. Корисні властивості кизилу
  4. Заготівля сировини кизилу
  5. Протипоказання до вживання кизилу
  6. Фрукти і ягоди: Ке-Кі
  7. НАВІГАТОР ПО ВСЬОМУ фрукти і ягоди:

Кизил (Лат. Cornus) - це досить численний рід рослин, що належать сімейству Кизилові.

Різними дослідниками налічується від 30 до 50 видів рослин, які належать до цього роду і поширеній по всій Земній кулі за винятком Південної Америки і Австралії, охоплюючи всі кліматичні зони: від тропіків і полярної тундри. Примітно, але більшість видів кизилу є вихідцями з території сучасного Китаю. Назва "кизил" в російській мові запозичене від тюркського слова "kyzyl", що означає "червоний".

Велика частина видів - листопадні дерева або чагарники невеликої висоти, деякі з яких вічнозелені. Однак ряд видів - багаторічні трави. У всіх видів кизилу плоди являють собою кістянки з 1 або 2 насінням.

Виділяють 4 основних підроду кизилу.

Підрід Swida представлений переважно столононоснимі чагарниками, багато з яких з давніх пір використовуються в садово-парковому господарстві, особливо ті з них, які мають червону або жовту яскраве забарвлення кори пагонів. Плоди цих видів помірно-отруйні для людей.

Більшості видів підроду Benthamidia - невеликі дерева з красивою і елегантною кроною, за рахунок якої дерева широко використовуються в паркостроеніі. Плоди хоч і їстівні, але смаковими якостями не «блищать".

У підроду Cornus плоди також їстівні, а самі рослини чагарники або невеликі дерева.

Підрід Chamaepericlymenum - напівчагарники з їстівними плодами.

У кизилу за рахунок високої твердості дуже цінується деревина У кизилу за рахунок високої твердості дуже цінується деревина. Її з давніх часів використовують для виробництва човників для ткацьких верстатів, дверних ручок, рукояток зброї, виготовлення сувенірів і т.д. У стародавні часи в умовах браку металу деревина кизилу йшла на виготовлення деталей різних механізмів.

Опис плодів кизилу

Їстівні види кизилу культивуються з давніх-давен. Археологічними розкопками встановлено, що вже 5 тис. Років тому на території сучасної Швейцарії люди вирощували кизил.

В даний час тільки 4 види кизилу знайшли поширення в культурі, з яких найпоширенішим все ж вважається Кизил звичайний або Кизил чоловічий (лат. Cornus mas). Цвітуть ці види кизилу ранньою весною, а ось плоди дозрівають тільки до осені. На це у них після зав'язі йде 5-6 місяців.

Плоди цих видів за формою можуть бути довгастими, груші- або кулястими. В середньому одна ягода важить від 2 до 6 грамів, з яких до 90% припадає на м'якоть. Колір ягід дуже сильно відрізняється в залежності від виду і сорту: рожеві, червоні, бордові, темно-фіолетові, чорні і ін. М'якоть на смак солодка або кисло-солодка, трохи терпка і в'язка. Усередині м'якоті зазвичай міститься одна тверда кісточка.

Харчова цінність кизилу (на 100 г)

Харчова цінність

Калорійність, ккал 40,4 Білки, г 1,0 Вуглеводи, г, в т.ч .: 9,7 Сахара, г 9,0 Харчові волокна, г 1,5 Органічні кислоти, г 2,0 Вода, г 85 Зола , г 0,8

макроелементи

Кальцій, мг 58 Магній, мг 26 Натрій, мг 32 Калій, мг 363 Фосфор, мг 34

мікроелементи

Залізо, мг 4,1

вітаміни

Вітамін С (аскорбінова кислота), мг 45 Вітамін РР (нікотинова кислота), мг 0,166

Корисні властивості кизилу

Плоди кизилу дуже корисні для здоров'я. У них багато цукрів, органічних кислот, в тому числі яблучної. Серед вітамінів особливо слід виділити У 3 , З і Р . Дубильні речовини і фітонциди роблять кизил відмінним протимікробним засобом. Стародавні люди дуже часто чистили зуби і порожнину рота тим, що з'їдали кілька ягід кизилу.

За вмістом заліза кизил - рекордсмен серед представників флори! Це означає, що кизил буде особливо корисний людям з таким захворюванням як залізодефіцитна анемія, а також після перенесених хірургічних операцій, масивної крововтрати, при рясних місячних у жінок і т.п. Слід особливо відзначити, що залізо засвоюється в поєднанні з вітаміном С, якого в кизил також більш ніж достатньо.

Крім цього показаннями для вживання кизилу служать: гіпертонія , Склероз і атеросклероз, недокрів'я, подагра, геморой, тиф, дизентерія, діарея , Захворювання шлунково-кишкового тракту, в тому числі панкреатит, цукровий діабет, шкірні хвороби і артрит. І все це завдяки тому, що кизил має сечогінну, жовчогінну, жарознижуючим, бактерицидну, протизапальну, протинабрякову і протицинготним властивостями.

Що міститься в плодах пектин сприяє виведенню з організму токсинів, сечовий і щавлевої кислоти та інших продуктів метаболізму. Постійне вживання кизилу в їжу покращує біохімічні показники крові.

До складу кизилу входять речовини, які нормалізують артеріальний тиск. При цьому він буде корисний як гіпертонікам, так і при зниженому тиску. Кизил добре допомагає при порушеннях мозкового кровообігу, частих мігрені. Він служить засобом профілактики склерозу.

Завдяки високому вмісту вітамінів С і РР кизил зміцнює стінки кровоносних судин і капілярів, показаний при варикозному розширенні вен, венозної недостатності, набряках ніг в літньому віці.

Кизил покращує апетит, благотворно впливає на обмін речовин. Тонізуючий і підбадьорливий ефект ягід кизилу настільки яскраво виражений, що їх не рекомендується вживати на ніч. Ягоди підтримують обмін речовин на високому рівні, що гальмує процеси старіння організму.

Плоди є хорошим засобом для профілактики і лікування цукрового діабету, оскільки не дивлячись на високий вміст цукрів (фруктози) його поїдання не призводить до збільшення рівня цукру (глюкози) в крові, одночасно в плодах містяться речовини, які надають стимулюючу дію на підшлункову залозу, що відповідає за вироблення багатьох травних ферментів. До речі, кизил входить в групу лікарських рослин, що знімають цукрові перевантаження при діабеті.

Особливо корисний кизил для людей, які працюють на шкідливому виробництві і можуть отруїтися парами ртуті, сполуками свинцю та інших важких металів.

Завдяки клітковині, активізації підшлункової залози і деяких інших факторів кизил - чудовий засіб від слабкості травлення. Особливо корисним він виявиться для людей похилого віку, у яких підшлункова залоза вже порядком зношена. Допоможе кизил і при гострому гастроентероколіті.

Разом з тим кизил може врятувати від проносу, причому в силу низької алергенність продукту він не протипоказаний навіть маленьким дітям. Якщо у дитини пронос, його потрібно поїти кизиловим киселем, який готують так: 3 столові ложки свіжих або розмочених ягід заливають склянкою окропу, варять 5 хвилин, додають крохмаль. Дають по 70 мл (одна третина склянки) 3 рази в день перед їжею.

Ягоди рекомендується їсти при шкірних захворюваннях і екземі. Відвари і напої з ягід цієї рослини показані при внутрішніх кровотечах і захворюваннях шлунково-кишкового тракту, а також порожнини рота. При шлункових кровотечах рекомендується пити чай з кизилу, рецепт приготування якого дуже простий: 10 г сухих ягід кизилу залити двома склянками окропу і настояти 2 години. Випити протягом дня в теплому вигляді. Цей чай також показаний при болях у попереку, слабкому сечовому міхурі і туберкульозної інтоксикації.

Кизил їдять не тільки в свіжому вигляді. З нього варять дуже смачне варення, роблять компоти, його сушать.

Кизил має і інші корисні властивості, які важко навіть перерахувати.

У медичних цілях використовують не лише ягоди рослини. При проносі і розладі травлення допоможе відвар з суміші плодів і листя кизилу. Готується він дуже просто: 2 столові ложки сухих або свіжих листя і плодів заливають склянкою води і варять 10 хвилин, потім наполягають при кімнатній температурі 8 годин. Приймають по 1/2 склянки 3 рази на день.

Листя кизилу буквально напхані таннідамі, зміст яких доходить до 14% від їх маси.

Настій із суміші листя і гілок вважається в'язким, жовчогінним і диуретическим засобом. Щоб його приготувати, одну столову ложку подрібненого листя і гілок заливають склянкою окропу і остуджують при кімнатній температурі. Приймати по 1/3 склянки 3 рази на день.

У корі і корінні кизилу міститься Конін - глікозид, який володіє антималярійним дією. Тому настій кори кизилу раніше широко використовували в лікуванні цього захворювання.

Кизил - дуже цінний медонос. А ще у нього дуже міцна і гнучка деревина, яку корінне населення Кавказу і Причорномор'я використовувало для виготовлення сувенірів, дверних ручок, музичних інструментів і навіть луків. Тонкі гілки кизилу як не можна до речі підходять для плетіння кошиків, які відрізняються особливою довговічністю, адже вони не гниють.

Кизил містить також багато фітонцидів, що якщо букет з нього поставити в кімнаті, повітря в ній незабаром стане стерильним. До того ж запах кизилу відлякує комах.

Заготівля сировини кизилу

Плоди дозрівають в кінці літа - початку осені в міру дозрівання.

Кращий час для заготівлі листя кизилу - перша половина літа.

Кору найзручніше заготовлювати навесні, під час інтенсивного руху соків.

Зібрану сировину сушать в тіні або на горищах, розстилаючи тонким шаром. Ягоди найкраще сушити в печі або духовці при температурі 40-50оС. При більш високій температурі починає руйнуватися вітамін С.

Заготовлене сировину зберігають в скляних банках або картонних коробках окремо від іншого лікарської сировини. Термін зберігання не перевищує 3 років.

Протипоказання до вживання кизилу

Протипоказаний кизил під час вагітності та годування груддю, оскільки володіє сильним тонізуючу дію і може призвести до безсоння і нервового перезбудження. З цієї ж причини літнім людям не рекомендується вживати кизил ввечері і тим більше перед відходом до сну.

Кизил не рекомендується при підвищеній кислотності шлункового соку, а також легкозбудливою людям і при хронічних запорах.

Кизил і препарати з нього небажано вживати на ніч.

Фрукти і ягоди: Ке-Кі

Фрукти і ягоди: Ке-Кі

Кепел

Кетембілла

кешью

кешью

кивано

ківі

Кизил

НАВІГАТОР ПО ВСЬОМУ фрукти і ягоди:

Там можна знайти будь-який фрукт або ягоду

ЖМИ СЮДИ

Сподобався сайт або стаття? Поділіться, будь ласка, з друзями і знайомими в соціальних мережах або залиште коментар!

счетчик