Отдых в Украине

Отдыхайте с нами!

Грузія

  1. м'ясоїдам
  2. вегетаріанцям
  3. соуси
  4. вино
  5. чача
  6. Для тих, хто не п'є

Перші пару тижнів мого життя в Грузії місцеві жителі дивилися на мене з жалем: як мало їсть ця дівчинка. Але потім я зрозуміла, що можливості людського організму не обмежені, і в 15 хінкалі немає нічого дивного. Запам'ятайте: грузини їдять багато, причому в будь-який час доби. Те, що за вікном ніч, нікого не бентежить. Застілля тривають довго, по багато годин, страви змінюють один одного ... У цьому криється секрет того, що грузини не бувають п'яними. Просто вони вміють поєднувати міцні напої з ситної жирною їжею. Спробуйте і ви.

м'ясоїдам

Ситна, гаряча, що зводить з розуму. Це - грузинська кухня. В основі багатьох страв - м'ясо. Спробуйте:

  • Мцваді (шашлик, він подається з кільцями цибулі і гранатовими зернами).
  • Кебаб (блюдо, в принципі, не грузинське, але від цього не менш улюблене).
  • Оджахурі (смажені до золотистої скоринки невеликі шматочки свинини з картоплею).
  • Чашушулі (найніжніша телятина в томатному соусі).

Чашушулі (найніжніша телятина в томатному соусі)

М'ясо в Грузії люблять і їдять, найпопулярніше - свинина і яловичина. Баранчик зустрічається в ресторанах, але не у всіх. Для тих, хто віддає перевагу курку або індичку, абсолютним щастям стане сациві. Грузинські господині готують його виключно на Різдво, але в ресторані вам подадуть сациві в будь-який час року. Ніжне біле м'ясо птиці, затоплене горіховим соусом. Чахохбілі (тушкована курка з томатами, цибулею і шафраном) теж напевно вас порадує.

Якщо суп, то, звичайно, харчо. У величезній тарілці, з густо наваленими інгредієнтами, з рисом, величезними шматками найніжнішого м'яса ... Свій перший і останній харчо доїсти я фізично не змогла на радість місцевим котам, які сиділи під столом і в потрібний час акуратно забирали з моїх рук м'яку телятину.

вегетаріанцям

З Росії мені здавалося, що в Грузії їдять тільки м'ясо, але потім я приїхала і дізналася, що і вегетаріанцям тут дуже добре. Я не вегетаріанка, але всією душею полюбила палюче лобіо, яке може бути густим або більш рідким, як суп - залежить від закладу. Його приносять в глиняному горщику. Одним лобіо можна наїстися на півдня вперед, а якщо є його вприкуску з хлібом, то і на весь день.

Овочеві салати з волоськими горіхами в Грузії запаморочливі. От уже хто не шкодує овочів, так це грузини. Нарізані великими грубими шматками помідори і огірки, знову цибульні кільця, подрібнені волоські горіхи. У поєднанні з хачапурі - ідеальний вегетаріанський обід.

Знамениті баклажани з волоськими горіхами - найкраща холодна закуска. Обсмажені тонкі пластинки баклажанів, начинені горіхами або зеленню (кінзою, наприклад) відмінно пробуджують апетит.

Джонждолі. Ви думаєте, це назва ресторану? Виявляється, це мариновані суцвіття зростаючого дикого чагарнику під назвою джонджолі.

Виявляється, це мариновані суцвіття зростаючого дикого чагарнику під назвою джонджолі

Цей різновид - ендемік, виростає тільки в Грузії. Розкрилися квіточки джонджолі збирають, маринують і подають на стіл в поєднанні з огірками, часником, черемшею і маслом. Багато хто порівнює смак джонджолі зі смаком каперсів, але мені так не здається: каперси я не люблю, а от джонджолі втрачаю голову.

Десятки видів хачапурі, для кожного регіону - різний. В одному більше сиру, в іншому - менше. В одному попадається сир, в іншому - яскравий яєчний жовток. Пробуйте і вибирайте свій улюблений.

Грузинський стіл ломиться їжею завжди, будь то звичайний сніданок або справжнє свято. Пучки зелені (тут вона така дешева і ароматна, що хочеться набити нею валізу і забрати з собою), сири (є солоні, є прісні - треба пробувати і вибирати своїх фаворитів), м'який хліб, варення з волоських горіхів і шишок. Часом здається, що можна втратити свідомість від такої кількості смачної і свіжої їжі.

соуси

Обов'язковий елемент кухні - соуси. Найпопулярніших і улюблених - два: ткемалі (буває з червоною або зеленою сливи) і сацебелі (томатний). Є ще наршараб, соус з гранатів, але він зустрічається рідше, та й самі грузини визнають, що в сусідній Вірменії, наприклад, гранати краще. До речі, сациві - це теж назва соусу з горіхів, але часто так називають і страви, в яких цей соус використовується (вже знайоме нам сациві з індички).

вино

Вино вимовляється по-грузинськи як «гхвіно», і є версія, що саме слово «вино» походить від грузинського. Історія виноробства в Грузії бере свій початок в 10 столітті до нашої ери, і грузини дуже пишаються своїм винним спадщиною. Цікаво, що в Грузії виділяють в окрему категорію чорне вино - це дуже темне червоне, наприклад, сапераві або Хванчкара. Навіть недороге, куплене на дорозі у якогось місцевого дідка, виявляється приємним і легким. Здається, що вино в крові у грузинів: за два місяці я жодного разу не побачила п'яного людини на вулиці. Звичайно, якщо ви приїхали до Грузії на тиждень, вам захочеться спробувати різні вина. Але, як мені сказав знайомий тбілісец Іраклій, побачивши мене з келихом червоного вина жарким серпневим вечором: «Червоне вино - для зими. Влітку ми п'ємо біле ».

чача

Чача - на любителя. Міцність напою доходить до 80 градусів. Зазвичай грузинська чача прозора, але іноді в неї додають кедрові горішки і тоді вона набуває красивого коньячний відтінок. Чачу можна використовувати як ліки: одного разу, коли я захворіла в горах, мені налили чарку чачі, додали чорного перцю, і на ранок я була готова до нових звершень.

Для тих, хто не п'є

А якщо ви раптом не п'єте алкоголь і ніяким вином вас не спокусити, то пробуйте грузинський лимонад, він тут особливий. Вершковий, виноградний, зі смаком тархуна або шоколаду. Можна купувати бутильований в звичайному магазині або зайти в кафе «Води Лагідзе» (є в Тбілісі і Батумі ). Там ви побачите кілька різнокольорових конусів з сиропами.

Кажуть, саме Митрофан Лагідзе, який був, до речі, постачальником імператорського двору, придумав тархун, Дюшес і інші улюблені нами смаки. А ще в Грузії дуже смачна вода, яку можна пити прямо з-під крана. Це особливо зручно жарким закавказьким влітку.

Ви думаєте, це назва ресторану?

счетчик