Отдых в Украине

Отдыхайте с нами!

Заготовки з кизилу на зиму: варення, в'ялений і сушений кизил (рецепти з фото)

  1. Чим корисний кизил
  2. Як можна заготовити кизил для зимового зберігання
  3. Кизиловое варення
  4. В'ялені плоди кизилу
  5. сушка плодів

Ягоди кизилу - джерело вітамінів і різних цінних речовин Ягоди кизилу - джерело вітамінів і різних цінних речовин. Але вони не тільки дуже корисні, але і просто смачні. Налакомівшісь ними вдосталь в свіжому вигляді, хочеться і на зиму зробити якісь заготовки з кизилу, щоб і в холодну пору року було чим порадувати себе і свою сім'ю. Існує безліч варіантів, як можна заготовити цю ягоду для зимового зберігання, і більшість з них прості і цілком доступні для приготування в домашніх умовах.

Чим корисний кизил

Звичайно, в свіжому вигляді ця ягода для здоров'я найбільш корисна. Але в зимових заготовках з кизилу теж зберігається достатня кількість цінних речовин і певна частина вітамінів, які так необхідні організму в холодний сезон.

Регулярне вживання плодів цієї рослини добре зміцнює імунітет, а крім того:

  • допомагає впоратися з застудами та вірусними захворюваннями;
  • покращує травлення, запобігає діарею, благотворно позначається на роботі шлунково-кишкового тракту;
  • підвищує гемоглобін і знижує рівень цукру;
  • надає желче- і сечогінну дію.

допомагає впоратися з застудами та вірусними захворюваннями;   покращує травлення, запобігає діарею, благотворно позначається на роботі шлунково-кишкового тракту;   підвищує гемоглобін і знижує рівень цукру;   надає желче- і сечогінну дію

Цим списком перелік корисних властивостей кизилу не обмежується. Він корисний при гіпертонії і деяких захворюваннях крові, а також надає загальну тонізуючу дію на організм і благотворно впливає на роботу багатьох його систем.

Увага! Ягоди кизилу не рекомендовані до вживання людям з підвищеною кислотністю і тим, у кого є схильність до закрепів.

Як можна заготовити кизил для зимового зберігання

Заготовки з кизилу для зберігання взимку можуть бути найрізноманітнішими. Тут кожен діє в залежності від своїх можливостей, смаку та особистих уподобань. Ці ягоди можна заморозити. У такому вигляді плоди чудово зберігаються, не втрачаючи при цьому велику частину своїх корисних якостей. З них роблять сік і вино.

Гарні за смаком і зручні в подальшому використанні і в'ялені або сушені ягоди. Але, напевно, найбільше популярні солодкі заготовки - компоти, мармелад, повидло, пастила, а особливо - варення з кизилу, яке дуже виручить в холодний сезон як профілактика респіраторних і різних вірусних захворювань. У його приготуванні немає нічого складного. Існує досить багато різноманітних рецептів, проілюстровані для наочності фото, що допомагає швидко зорієнтуватися в особливостях цього процесу.

Кизиловое варення

Для приготування смачного і корисного ласощі знадобляться всього три інгредієнти - це ягоди кизилу, цукровий пісок і вода. Кількість цукру і рідини в різних рецептах може бути різним. Таким чином кінцевий продукт можна зробити густим або рідкуватим, більш-менш солодким. У самій же кісточці кизилу теж знаходяться корисні речовини, тому при приготуванні варення багато залишають її, не виймаючи з плодів.

У самій же кісточці кизилу теж знаходяться корисні речовини, тому при приготуванні варення багато залишають її, не виймаючи з плодів

Отже, для приготування смачного кизилового варення з кісточками потрібно 0,6 кг ягід, 0,7 кг цукру і 200 мл води.

приготування:

  1. Ягоди кизилу потрібно перебрати, видалити зелені плодоніжки, потім добре промити.
  2. У підходить за розмірами каструлю (краще з товстим дном) висипати цукровий пісок, налити воду, поставити на вогонь, розмішавши вміст. Після закипання поварити сироп протягом 5 хвилин.
  3. У готовий сироп помістити кизил, зняти каструлю з вогню і залишити до охолодження приблизно на 12 годин.
  4. На наступний день знову поставити цю ємність на вогонь, почекати, поки закипить. Потім на невеликому вогні проварити ягоди в сиропі, знімаючи піну і обов'язково помішуючи варення, щоб воно не пригоріло. Варити протягом приблизно півгодини, поки плоди не стануть м'якими.
  5. Розлити по підготовленим банкам варення гарячим, закатати кришками і укутати чимось теплим до повного охолодження.

Але варення з кісточками, хоч в них і містяться корисні речовини, люблять далеко не всі. При бажанні їх можна швидко і легко прибрати з ягід.

Порада. Щоб кісточки легше відділялися від плодів, кизил можна потримати деякий час на водяній бані.

В'ялені плоди кизилу

Рецепт приготування в'яленого кизилу не так складний, як думають деякі господині. Ягоди, заготовлені на зиму цим способом, добре зберігаються. Вони приємні на смак і ошатні зовні. Цілі і без пошкоджень плоди потрібно перебрати, помити, звільнити їх від кісточки. Засипати потім їх цукровим піском і потримати в такому стані близько доби.

Після закінчення цього часу цукровий сироп, який утворився, необхідно злити, а самі ягоди викласти на деко і помістити в духовку. Потримати їх при температурі близько 80-90 градусів протягом 15 хвилин, потім дістати і залишити до охолодження. Потім ще 2 рази повторити цю процедуру.

в'ялений кизил

сушка плодів

Правильно висушені ягоди прекрасно зберігають свої корисні властивості. Заготовки з кизилу в такому вигляді довго зберігаються без втрати зовнішнього вигляду і якостей. І цей спосіб можна назвати самим простим і доступним. Сушити плоди можна різними способами:

  • на відкритому повітрі - розкласти кизил шаром на папері в сухому місці на свіжому повітрі так, щоб сонячні промені не потрапляли на плоди. При наявності відповідної погоди ягоди через кілька днів висохнуть і залишиться тільки зібрати їх;
  • в духовій шафі - цей спосіб більш швидкий. Підготовлений кизил потрібно помістити на деко і поставити в духовку, встановивши температуру близько 50-60 градусів, яку потім можна підвищити до 75. Процес сушіння в духовці потрібно постійно контролювати, щоб ягоди не згоріли;
  • з використанням спеціальної сушарки - розкласти кизил на секціях цього пристрою, встановити відповідний режим і витримати до готовності.

Щоб зробити ті чи інші заготовки з кизилу, не потрібно великий досвід і особливі умови. Потрібно лише вибрати на свій розсуд найкращий спосіб і не забути про контроль за процесом. Для першого ж разу можна скористатися вже готовим рецептом, краще з покроковими фото, щоб відразу зрозуміти, що і як потрібно робити. А в подальшому можна буде трохи і поекспериментувати, додаючи в них щось своє.

Рецепти заготовок з кизилу: відео

счетчик