Отдых в Украине

Отдыхайте с нами!

Як зробити наливку з кизилу в домашніх умовах - 3 рецепта

  1. Класична наливка з кизилу
  2. Кизилові наливка на горілці або спирті - «просунутий» рецепт
  3. Подвійна кизилові наливка на горілці - простий рецепт

Кизил - річ не тільки смачна, але і вкрай корисна. Вважається, що він здатний, зокрема, зміцнювати потенцію, будучи вжитим безпосередньо перед ... хм, рандеву. Так що наливка з кизилу - відмінний вибір, якщо у вас намічається romantique - вона і лід розтопить, і сил додасть, але головне - вдосталь полоскоче смакові рецептори. Справа за малим - залишається тільки такий напій спорудити, у чому «Ромовий» вам з радістю допоможе!

Кизил чудово підходить для створення саморобного алкоголю. У ньому багато і кислот, і ароматичних сполук, і кольору, і корисних речовин. Наливка - річ трохи складніша, ніж класична настоянка , Щоб зробити в домашніх умовах наливку з кизилу, знадобиться більше часу і зусиль. Але, повірте, результат того вартий - це дивно смачний, пахучий, красивий напій, здатний і порадувати гурмана, і закрутити голову красуні, та ще й від похмілля позбавити, завдяки високому вмісту янтарної кислоти і антиоксидантів. Загалом, чудо у плоті!

У сьогоднішній статті я буду говорити саме про наливках, а не настойках, лікер і інших Ратафія. Знавці можуть посперечатися, але я вважаю, що класична наливка - напій, трохи менш солодкий, ніж лікер, менш міцний, ніж настоянка, що складається виключно з ягід, цукру і спиртової основи, без спецій, прянощів, цитрусових та інших ласощів. Тим більше що кизилу ніякі підсилювачі смаку / аромату не потрібні - фрукт і так більш ніж яскравий і оригінальний. Класика - ягода злегка подбражіваются, після чого бродіння гаситься горілкою або спиртом. Але є й інші варіанти приготування, які ми також сьогодні розглянемо.

Класична наливка з кизилу

Як там не є класичний, народний, вітчизняний рецепт, який поєднує принципи приготування вина і настоянки - тільки в одній посудині, без всяких переливів і фільтрації, що дуже зручно при відсутності обладнання.

Як там не є класичний, народний, вітчизняний рецепт, який поєднує принципи приготування вина і настоянки - тільки в одній посудині, без всяких переливів і фільтрації, що дуже зручно при відсутності обладнання

  • 2 кг стиглого кизилу
  • 1 л горілки або спирту / самогону 60%
  • 0,5 кг цукру + за смаком
  • вода - за потребою
  • винні дріжджі - при необхідності

Дріжджі потрібні на той випадок, якщо кизил з якоїсь причини відмовиться бродити - таке трапляється, якщо ягоди були попередньо вимиті. За цим же рецептом можна приготувати наливку із замороженого кизилу - тоді дріжджі знадобляться обов'язково. Замінити їх можна, наприклад, малиновою закваскою .

  1. Кизил укласти в банку, пересипаючи цукром пошарово. М'яти ягоди немає необхідності. Долити чистою холодною водою так, щоб всі плоди були покриті. Залишити під нещільної ганчірочкою або марлею в теплому місці.
  2. Через день-два наливка повинна заграти - ягоди спливуть і утворюють щільну «шапку», в банку почнеться пузиріння, з'явиться характерний дріжджовий запах. Якщо через три доби нічого подібного не спостерігається - потрібно додати в затор закваску або спеціальні винні дріжджі.
  3. Заграла масу ставимо під гідрозатвор або рукавичку - в даному випадку це питання не є принциповим. Даємо наливки побродити в теплому місці 5-7 днів (або 2-3 дня, якщо використовували покупні дріжджі). Періодично банку потрібно струшувати, щоб ягідки перемішувалися і не пліснявіли.
  4. Перериваємо бродіння, вносячи алкогольну основу - спирт, самогон або хоча б горілку, якщо під рукою немає нічого міцнішого. Міняємо гідрозатвор на який щільно прилягає кришку і переміщаємо наливку в темне місце з кімнатною температурою ще на місяць.
  5. Зливаємо рідину, ягоди ретельно віджимають, макуха викидаємо - в ньому вже не залишилося нічого ділового. Тепер починається процес творчості - напій можна зробити міцніше або м'якше, використовуючи воду і спирт, можна підсолодити цукром. Треба довести смак до тієї кондиції, яка буде вас повністю влаштовувати.
  6. Фільтрувати наливку ми не будемо - краще знову залити її в банку і переставити в прохолодне місце. У рідини з часом утворюється осад із залишків дріжджів і макухи - ми легко злити її через трубочку, без всякої метушні з ватками / марлю. Коли наливка стала повністю прозорою - її пора розливати по пляшках.
  7. Якщо використовували горілку - пити можна відразу, але краще все ж витримати напій в пляшках пару місяців - буде набагато смачніше! Наливка з кизилу на спирту обов'язково вимагає витримки 3-5 місяців.

Наливка з кизилу на спирту обов'язково вимагає витримки 3-5 місяців

Кизилові наливка на горілці або спирті - «просунутий» рецепт

Даний метод в цілому нагадує попередній, але зі своїми хитрощами. За таким рецептом ми знову-таки подбражіваем ягоду кілька днів, а потім - віджимаємо її. З соку з цукром ми робимо наливку з кизилу без горілки - фактично вино, - віджимання ж заливаємо спиртним і окремо готуємо кизилову настоянку. Потім обидва напої з'єднуємо. Хіба ви не з'єднуємо - це вже на ваш розсуд. За таким же принципом робиться, наприклад, горобиновий лікер за рецептом вашого покірного слуги.

За таким же принципом робиться, наприклад,   горобиновий лікер   за рецептом вашого покірного слуги

  • 4 кг стиглого кизилу
  • 5 л чистої води
  • 1,2 кг цукру + за смаком
  • 2 л горілки або спирту / самогону 50%

Для цього рецепта також краще заздалегідь запастися пакетиком винних дріжджів - підійдуть універсальні ( «Малтіфлор»), або - для червоних, фруктових вин, малаги, марсали. Але можна зробити і на диких дріжджах - або використовувати дріжджі з самого кизилу, або приготувати закваску - наприклад, ізюмних .

  1. Немитий кизил перебираємо, укладаємо в каструлю або іншу ємність з широким горлом, ретельно переминається товкачем або руками. Додаємо 2 літри води і склянку цукру. Накриваємо марлею або ганчірочкою і залишаємо в теплому місці на 1-2 дня. Періодично перемішуємо «кашу» дерев'яною ложкою.
  2. Протягом кількох днів маса повинна заграти - щільні частини ягід зіб'ються в «шапку», з'являться бульбашки, шипіння, кислий запах - значить, все йде, як належить. Якщо протягом 3 днів бродіння не розпочалося - доведеться пошаманити з закваскою або дріжджами, нічого не поробиш.
  3. Даємо масі побродити ще пару днів. У цей час її обов'язково потрібно перемішувати кілька разів на добу - щоб не утворилася цвіль. Після цього - ретельно віджимають через тюлеву або іншу тонку ганчірочку, марлю, складену в декілька шарів, соковижималку - коротше, будь-яким зручним способом.
  4. Макуха викидати не потрібно - в ньому залишилося досить смакоароматичних речовин, щоб зробити кизилову настоянку. Складаємо віджимання в банку, що не утрамбовуючи, щоб вони займали приблизно половину обсягу. По вінця доливаємо алкоголем, щільно закриваємо і відставляємо в темне місце. Періодично банку потрібно буде струшувати. Протягом перших кількох днів кількість спирту може трохи зменшиться - все в порядку, він просто вбрався в макуху. В такому випадку банку потрібно буде знову наповнити доверху.
  5. Про настоянці ми тимчасово забуваємо - прийшов час приступати до наливки. Беремо отжатую рідина, додаємо решту за рецептом воду (3 літри) і 600 грамів цукру (або весь цукор, що залишився відразу, якщо використовували ЧКД). Все ретельно перемішуємо і відправляємо в темне місце, під гідрозатвор.
  6. На диких дріжджах наливка буде бродити до 40 днів, на культурних - до 2 тижнів. При бродінні на «дикунів» цукор, що залишився додається порційно - по склянці, коли ознаки бродіння починають затихати - гідрозатвор тихіше булькає, рух в бутлі призупиняється, приблизно на 7-й і 10-й день.
  7. Коли сусло повністю вибродівшєє, стало майже сухим на смак, освітлити і утворило щільний осад - його потрібно акуратно декантирувати через трубочку. Вторинне бродіння не буде потрібно - ми робимо все-таки не вино, а наливку, більш простий і менш вимогливий до умов зберігання напій. Фактично, ми приготували наливку з кизилу без горілки - її можна просто підсолодити, витримати і вживати, пропустивши наступний пункт.
  8. Беремо настойку, про яку ми забули після четвертого кроку, віджимаємо її, грубо фільтруємо через пару шарів марлі і з'єднуємо з «молодим вином». Пробуємо. Підсолоджувати за смаком. Розмішуємо. Відставляємо прохолодне місце прямо в банку - протягом кількох тижнів напій повністю освітлиться і утворює ще один шар осаду. Декантіруем наливку в останній раз і розливаємо по пляшках. Спробувати можна буде через 2-3 місяці, але краще - дати їй вистоятися принаймні півроку.

Спробувати можна буде через 2-3 місяці, але краще - дати їй вистоятися принаймні півроку

Подвійна кизилові наливка на горілці - простий рецепт

Фактично, це не наливка, а настоянка, але з деякими нюансами - спочатку ми приготуємо горілчаний настій кизилу, а потім ароматний сироп з спиртованих ягід. При приготуванні сиропу банку виставляється на сонці. Деякі вважають, що саме з цим технологічним процесом пов'язана назва «наливка» - напій, мовляв, «наливається» сонячними променями. Я не Вільям Похльобкін, і оскаржувати цю етимологічний теорію не стану - може бути, все саме так і йде. Як би там не було, рецепт дає відмінний результат - 100% смачний, багаторазово перевірений, без складних нюансів і викрутасів.

Як би там не було, рецепт дає відмінний результат - 100% смачний, багаторазово перевірений, без складних нюансів і викрутасів

  • повна 2-літрова банка ягід кизилу
  • 1+ л горілки / спирту / самогону 40-50%
  • 2 склянки цукру

Найпростіший рецепт приготування Кізілової наливки на сьогодні, впорається навіть новачок. Ягоди кизилу моєму, перебираємо, укладаємо в банку і заливаємо горілкою. Даємо постояти в темному місці три тижні, періодично ємність встряхиваем для поліпшення мацерації. Через три тижні настій зливаємо, ягоди не віджимати, а засипаємо цукром і переставляємо на підвіконня або в інше сонячне місце. Перетворившись в сироп, цукор витягне з кизилу всі залишки смаку, аромату і весь алкоголь, який плоди ввібрали в себе при наполяганні. Для приготування сиропу вистачить 3-4 днів, струшувати банку не потрібно, тільки провертати час від часу.

Як тільки весь цукор сам по собі розчинився, сироп зливаємо і додаємо його в настоянку. Наливка повинна вийти солодкої, але не нудотно, солодкість необхідно контролювати за смаком: додали трохи, размешали - спробували. Як тільки рівень цукру вас влаштував - ємність потрібно відставити в темне прохолодне місце на пару тижнів. В цей час в наливки може випасти осад, від якого можна позбутися Декантірованіе і / або фільтрацією. Втім, технологія допускає наявність в наливках невеликої кількості каламуті - тут вже на ваш смак. За рецептом наливка з кизилу на горілці повинна відстоятися в підвалі, але тривала витримка не потрібно - посмакувати приготований своїми руками напій можна буде вже через 1-2 місяці!

счетчик