Отдых в Украине

Отдыхайте с нами!

Si të zgjidhni një verë cilësore për një tryezë festive sipas etiketës

 1. Igor Ershov
 2. Si të lexoni etiketat ruse të verës
 3. Çfarë është "Bulk" dhe çfarë është e keqe në të
 4. Si të kombinoni verën dhe ushqimin në tavolinën e pushimeve
 5. Si të lexoni etiketat e verërave të importuara

Çfarë është e rëndësishme të dimë kur zgjedh një verë në një dyqan, pse nuk duhet të përqendrohesh në përshkrimin e shijes dhe aromës, çfarë do të tregojë për verën në raft vitin e korrjes dhe cila është dallimi themelor midis zgjedhjes së verërave ende dhe verërave të gazuar?

"Letër" mësuar nga një sommelier se si të lexojnë etiketat e verërave ruse dhe të importuara, pse verërat e prodhuara nga lëngu i rrushit të dikujt tjetër janë të dyshimta dhe nëse ia vlen t'i shërbejnë tartarines me verë të gazuar.

Letër mësuar nga një sommelier se si të lexojnë etiketat e verërave ruse dhe të importuara, pse verërat e prodhuara nga lëngu i rrushit të dikujt tjetër janë të dyshimta dhe nëse ia vlen t'i shërbejnë tartarines me verë të gazuar

Igor Ershov

sommelier

Si të lexoni etiketat ruse të verës

Informacioni më specifik është i pranishëm në etiketimin dhe etiketimin e verës, aq më shumë ka gjasa që të kuptojmë atë që po mbajmë dhe të zgjedhim produktin më të lartë të cilësisë.

 1. Emri i verës

  Në etiketën e përparme ne shpesh mund të gjejmë emrin e verës ose të prodhuesit. Nëse ne jemi të njohur me prodhuesit, për ne ky është një plus. Por ne nuk i njohim të gjithë. Gjithashtu në etiketat shpesh gjenden emra të duhur, të cilat mund të ngatërrohen me prodhuesin ose lokalitetin e origjinës. Supozoni se vera mitike "hardhi krime": blerësit kanë gjasa të besojnë se është nga Krimeja. Por kjo nuk është aspak e nevojshme, pasi është vetëm një emër i duhur dhe nuk do të thotë asgjë konkrete.

 2. Shumëllojshmëri rrushi

  Shumë shpesh, në stilin e Botës së Re, vendosim varietete të rrushit në etiketë. Nëse nuk është specifikuar varieteti i rrushit, lind pyetja: çfarë është bërë kjo verë? Prandaj, mund të përdorim një etiketë kundër. Ne e kthejmë shishen dhe lexojmë, le të themi: "Verë është bërë nga varietetet e rrushit Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc" dhe ne kuptojmë se çdo gjë me këtë verë është në rregull. Por nëse kundër-etiketa thotë diçka si "Made nga varietetet e rrushit evropian të kualitetit të lartë", kjo mund të thotë që prodhuesit thjesht nuk dinin se çfarë po bënin verë.

 3. Viti i kultivimit

  Në etiketat e verërave ende, viti i kultivimit shpesh imponohet. Nuk ekziston traditë e viteve të suksesshme ose të pasuksesshme në Rusi, por që nga kjo datë mund të kuptojmë freskinë e verës. Pra, nëse marrim një verë të bardhë të lirë Sauvignon Blanc, për shembull, në vitin 2010, atëherë duhet të jemi të kujdesshëm: pse nuk e keni pirë atë për pesë vjet? Sauvignon Blanc nuk është ruajtur për një kohë të gjatë, ju duhet të pini atë të rinj. E njëjta me një nga varietetet e preferuara autoktone (varietetet e rrushit lokal - shënim "Letër" ) - Siberi. Por nëse është shkruar se kjo verë është e rezervuar apo e kalitur, është logjike që ajo të jetë më e vjetër.

  Verërat e gazuara janë më të vështira, viti i korrjes rrallë shkruhet mbi to. Në të njëjtën provincë të prodhuesve të Champagne shkruani në etiketë vetëm vitin e shquar, që është dy deri në tre vjet në dekadë. Pra, duhet t'i kushtohet më shumë vëmendje datave të prodhimit të shisheve ose shisheve. Data e shisheve - për verërat e bëra nga Frolova-Bagreeva , dhe në verërat e gazuara të prodhuara nga teknologjia klasike franceze, ata shkruajnë datën e regjistrimit (pasi verërat u derdhën dhe u vendosën për disa vite pas korrjes në bodrum).

  Në përgjithësi, verërat e gazuara nuk janë të predispozuara për ruajtjen afatgjatë, prandaj kur zgjedhni, vlen të shikoni se sa i ri është vera. Por nëse e shohim në etiketë se kjo është korrja e vitit 2010, nuk duhet të kesh frikë: mund të jetë që në etiketë counter të lexojmë se data e lëshimit është 2015. Pra, çdo gjë është në rregull.

 4. Përqindja e alkoolit

  Në shishe duhet të tregohet përqindja e alkoolit. Vërtetë, për verërat ruse është e mundur për të treguar një "pirun": nga kaq shumë deri në kaq shumë për qind. Por kjo nuk ul cilësinë e verës. Shpesh, bimë në shkallë të gjerë që shtypin etiketat pesë vjet përpara tregojnë një "pirun". Dhe nga viti në vit dielli nxehet ndryshe, që do të thotë se sheqeri akumulohet ndryshe dhe përqindja e alkoolit ndryshon disi.

 5. rajon

  Mjaft shpesh në etiketë mund të gjeni një mbishkrim si "Përgatitur nga rrushi i rritur në Krime". Është e ligjshme dhe na ndihmon të kuptojmë origjinën e rrushit. Në Rusi sot ka tetë zona gjeografike të prodhimit të verës. Dhe më saktë tregohet rajoni, aq më mirë: ndihmon në kontrollin e cilësisë.

 6. konservues

  Një pikë e rëndësishme që shpesh i frikëson njerëzit larg është mbishkrimi "Përmban ruajtësin E220" ose "Përmban sulfit". Të gjitha këto janë preservatives natyrore, të cilat duhet të jenë në verë sipas GOST. Dhe normat e tyre në Rusi janë jashtëzakonisht minimale, tre deri në katër herë më të ulëta se ato evropiane.

 7. Tabela dhe vera e cilësisë së mirë

  Më shumë njerëz shpesh kanë frikë nga fjalët "verë tavoline". Nga koha sovjetike ka një ndarje në tryezë dhe vera të cilësisë së mirë. Tabela është një verë e re, të vjela - ajo që i është lejuar mjaft kohë. Kjo nuk është ajo që duhet alarmuar, por mbishkrimi "pije verë": vetë fjala "verë" na tregon se përmbajtja e shishes është e natyrshme.

 8. Përshkrimet e aromës dhe këshilla gastronomike

  Në etiketë counter, ne shpesh shohim përshkrimet e aromës dhe disa rekomandime mbi gastronominë dhe shërbimin. Ky informacion është plotësisht fakultativ për një arsye shumë të thjeshtë: zhvillohet vera. Edhe nëse prodhuesi iu afrua çështjes me shumë kujdes, i quajtur një specialist i cili ishte në gjendje të vlerësonte profesionalisht verën dhe të rekomandonte temperaturën shërbyese dhe gastronominë, do të duhej vetëm një vit pas mbushjes së shisheve dhe vera do të ndryshojë.

Çfarë është "Bulk" dhe çfarë është e keqe në të

Pjesa më e madhe është materiali i verës ose lëngu i rrushit që nuk është marrë në Rusi. Furnizuesit tradicional të rreze janë vendet e Botës së Re: Kili, Argjentina, Afrika e Jugut, si dhe Spanja. Në këto vende, rrushi rritet, korrret dhe prodhohet lëng prej saj, i cili, pasi është ruajtur, është dërguar në mënyrën më të lirë - nga deti - në Rusi. Lëngja mund të jetë e përqendruar, tashmë në Rusi ajo është e holluar në një qëndrueshmëri të caktuar.

Përveç kësaj, ajo mund të jetë një lëng i gatuar i gatuar i verës së fermentuar. Por pyetja është se cila është cilësia e verës. Ligjet e të njëjtit Bashkim Evropian rregullojnë kontrollin e cilësisë, dhe deri në ç'masë është vërejtur në prodhimin e verës në Rusi - pyetja është më tepër për kimistët. Si një sommelier, unë mund të them se verërat e tilla nuk janë shumë të mira në shije dhe aroma. Prapëseprapë, vera duhet të futet në shishe ku vera rritet.

Nëse flasim për lëng, atëherë lindin edhe më shumë pyetje: si është fermentuar, e kështu me radhë. Por momenti më kritik, ndoshta, në rastin e parë dhe në të dytin, është se materiali i verës është ruajtur mjaftueshëm, pasi ai na lundron deri në gjashtë muaj. Sulfatimi i verës është një problem i madh, dhe megjithëse vetë ruajtësja është e padëmshme, aq më pak është në verë, aq më mirë.

Balk provokon zëvendësimin e koncepteve. Disa prodhuesit veprojnë mjaft sinqerisht dhe shkruajnë në shishe, supozojnë se ky është një verë argjentinase e llojit të tillë dhe të tillë, dhe pas saj, në etiketë mbrapa, se vendi i origjinës është Argjentina, dhe shisheve dhe shisheve, për shembull, qyteti i Vyborgit. Por ka raste kur verën e prodhuar nga Kiliani, për shembull, materiali i verës është shkruar se është rus. Pra shpesh ndodh me verëra me gaz, shumica e atyre në të cilat është shkruar "ruse", të bëra nga rreze.

Si të kombinoni verën dhe ushqimin në tavolinën e pushimeve

Në përgjithësi, përzgjedhja e gastronomisë për verën është një detyrë e vështirë. Por rekomandimi i përgjithshëm për verërat ende është: verë e bardhë është shërbyer me mish të bardhë ose peshk, verë e kuqe - me të kuqe. Këtu është e rëndësishme t'i kushtojmë vëmendje faktit që ne nuk themi: të bardhë - të peshkut, dhe të kuqe - të mishit. Tuna e njëjtë është një peshk, por me një cilësi shumë të dendur, gati si viçi: jo të gjitha verërat e bardha do të mbijetojnë. Apo pule - pse duhet ajo e kuqe? Vera e bardhë ende duhet të shërbehet me pulë.

Ka edhe enët e përkohshme, të tilla si salmoni rozë, duke përfshirë shkallë të ndryshme të kripshmërisë. Këtu vlen të provohet një verë alternative me ngjyrë rozë, e cila tani po fiton gjithnjë e më shumë popullaritet, ose verë rozë me gaz. Ky kombinim do të jetë kurioz.

Përveç kësaj, tabela e Vitit të Ri është kryesisht një verë e gazuar. Për atë, rusët duan të shërbejnë me çokollatë dhe fruta. Unë nuk mendoj se ky është kombinimi perfekt, por nëse njerëzit përdoren, atëherë pse jo. Për ne, vera e gazuar dhe mandarina - kjo tashmë është klasike.

Si të lexoni etiketat e verërave të importuara

Situata me verëra të importuara është shumë e komplikuar, pasi secili vend ka klasifikimin e vet. Por në përgjithësi, këtu etiketa e përparme do të jetë e rëndësishme për ne, pasi etiketa e pasme është ngjitur në Rusi, ndonjëherë duke bërë gabime.

Në anën e përparme ne do të shohim prodhuesin, por, përsëri, nëse nuk jemi shumë të mirë në prodhimin e verës, do të jetë e vështirë për ne që të nxjerrim një përfundim nga kjo. Është më e lehtë të përqendrohesh në markat e tilla si, për shembull, "Burgundy", "Chablis" ose "Bordeaux" në Francë, "Chianti" në Itali.

Rrushi në verërat e Botës së Vjetër shpesh nuk mund të qëndrojë, përveç në Gjermani. Në etiketë counter, ka kuptim të kërkosh informacion nëse vera është prodhuar në vendin e caktuar evropian ose të Botës së Re ose tashmë është bërë në Rusi.

Nëse nuk është specifikuar varieteti i rrushit, lind pyetja: çfarë është bërë kjo verë?
Pra, nëse marrim një verë të bardhë të lirë Sauvignon Blanc, për shembull, në vitin 2010, atëherë duhet të jemi të kujdesshëm: pse nuk e keni pirë atë për pesë vjet?
Apo pule - pse duhet ajo e kuqe?

счетчик