Отдых в Украине

Отдыхайте с нами!

Ідзакая

  1. Випити, закусити і розслабитися
  2. Прийшов, побачив, замовив
  3. Едоскіе коріння ідзакая
  4. Трійка лідерів: пиво, саке, коктейлі

Ідзакая - місце, куди так приємно зазирнути після довгого робочого дня. Тут можна смачно перекусити, випити пива або саке з колегами і друзями, розслабитися після роботи. Відкрийте двері, відсуньте рукою фіранку норен на вході, і ідзакая зустріне вас теплим, сердечним «ірассяй! ».

Випити, закусити і розслабитися

Ідзакая - це не бар і не ресторан. У цьому традиційному японському питному закладі ви можете випити, закусити, і при цьому, як правило, не особливо витратитися, хоча, звичайно, зустрічаються і заклади класу люкс. В Японії ідзакая поширені повсюдно. Найчастіше вони розташовані у залізничних станцій. З алкогольних напоїв в них подають головним чином японське пиво, саке і сетю. Також є невеликий вибір безалкогольних напоїв. Щоб задовольнити всіляких смакам, меню закусок зазвичай буває досить різноманітним: в ньому можна знайти як сасімі, так і курячі шашлички, і о-нігірі , І ще багато чого. Ціна вечері на одну людину варіюється в діапазоні от 2000 до 7000 ієн.

Традиційний інтер'єр ідзакая - столи зі стільцями і барна стійка. У деяких закладах є куточки з татамі, де потрібно знімати взуття. До сих пір існує багато приватних, маленьких закладів, але з 1975 року в Японії діють мережеві ідзакая, що пропонують своїм відвідувачам доступні ціни, адекватний сервіс, непоганий вибір страв і напоїв і, що важливо, багато посадочних місць. Тому, в порівнянні з традиційними маленькими закладами, мережеві особливо популярні серед молоді, жінок та тих, хто любить проводити час з сім'єю. У деяких ідзакая є англомовна версія меню спеціально для іноземних відвідувачів.

До речі, в залежності від особливостей меню ідзакая поділяються на кілька категорій. Якщо там подають Оден, то заклад потрапляє в категорію Оден-я, якщо основний упор робиться на вже згадані вище курячі шашлички якіторі, значить, це якіторі-я, якщо головне блюдо - морепродукти, м'ясо або овочі, приготовані на грилі (яп. Робата -які), то ідзакая буде називатися просто робата-яки. В Японії ідзакая виділяються в окремий тип питних закладів, відмінний від пабів і барів «західного» зразка, де подаються іноземні сорти пива, вино і міцні алкогольні напої типу віскі .

Меню можна знайти не тільки на столах, а й на стінах Меню можна знайти не тільки на столах, а й на стінах

Прийшов, побачив, замовив

Після того, як клієнтів зустріли і посадили, їм приносять палички о-хасі і невеликі миски. Насамперед замовляються напої, як правило алкогольні. Найчастіше разом з алкоголем клієнтам подають невелику порційну закуску отосі (в Західній Японії - цукідасі). Зазвичай її ціна коливається від 300 до 500 ієн і стягується як плата «за посадку», але іноді закуска подається за рахунок закладу.

Посадивши клієнта, йому принесуть миску, палички, вологу серветку для рук, чашечку для соєвого соусу і закуску Посадивши клієнта, йому принесуть миску, палички, вологу серветку для рук, чашечку для соєвого соусу і закуску

Коли клієнт готовий перейти до наступної стадії замовлення, він кличе офіціанта, високо піднявши руку. Закуски і інші блюда можна замовляти з меню, яке лежить на столах, а також розвішано на стінах закладу у вигляді смужок паперу з назвою страви і ціною. Найбільш популярні страви, які можна знайти практично в будь-який ідзакая: охолоджений і приправлений тофу (яп. Хіяякко), курка в клярі (яп. Карааге), сасімі, едамаме, шашлички з курки. Також в меню часто зустрічаються регіональні делікатеси. Якщо ви прийшли в ідзакая не поодинці, приготуйтеся до того, що замовляються закуски, як правило, не порційні, а діляться між усіма учасниками узливання.

Поки ваше замовлення готується, можна нарешті підняти тост і випити (як кажуть японці, зробити «Кампай»). У ідзакая найчастіше збираються галасливі компанії, але і є й такі заклади, де прийнято розслаблятися в тиші, по двоє, по троє, а то і в повній самоті.

(За годинниковою стрілкою з верхнього лівого кута) коктейль на основі сетю з моченої сливою;  хіякко, приправлений зеленою цибулею і кацуобусі;  курка у фритюрі;  саке і мочені овочі (яп (За годинниковою стрілкою з верхнього лівого кута) коктейль на основі сетю з моченої сливою; хіякко, приправлений зеленою цибулею і кацуобусі; курка у фритюрі; саке і мочені овочі (яп. цукемоно); відвареної шпинат з кацуобусі і пиво; ставрида у фритюрі з капустяним салатом

Сасимі-сет (зліва направо: желтохвост (яп Сасимі-сет (зліва направо: желтохвост (яп. Хаматов), тунець, молюск акагай) подається на стружці дайкона з порцією васабі

Сасимі з івасі подається з зеленою цибулею, імбиром і соєвим соусом Сасимі з івасі подається з зеленою цибулею, імбиром і соєвим соусом

Едоскіе коріння ідзакая

У деяких ідзакая і в наші дні алкоголь подають в чашках масу У деяких ідзакая і в наші дні алкоголь подають в чашках масу

В епоху Едо , За часів правління клану Токугава (1603-1868) в Японії з'явився звичай випивати по чашечці-другий в «стоячих» закладах під назвою «будинок саке» (яп. Сакая). Люди отримали можливість пити не у себе вдома, а «перебуваючи в будинку саке» (яп. І-ДЗАК). До міцних напоїв подавали нехитру закуску у вигляді варених овочів або юшки Оден. Це вважається відправною точкою сучасних ідзакая.

У той час ще не було скляних пляшок, і виробники саке поставляли свою продукцію у великих дерев'яних бочках. Ці бочки виставлялися власниками ідзакая прямо в самому закладі, а напої подавалися в маленьких мірних дерев'яних чашечках квадратної форми (яп. Масу). Спочатку алкоголь панував в ідзакая безроздільно, а закуски були справою десятим. Але згодом баланс сил поступово змінювався, що, втім, не завадило ідзакая стати воістину народним, найпопулярнішим серед японців типом питного закладу.

Холодне саке прийнято наливати по самі вінця, що називається «з гіркою» Холодне саке прийнято наливати по самі вінця, що називається «з гіркою»

Трійка лідерів: пиво, саке, коктейлі

Пиво в ідзакая пропонується двох типів: пляшкове (яп. Бін-біру) і розливне (яп. Нама-біру). саке традиційно п'ють або підігрітим, або кімнатної температури, але останнім часом стало популярним також і охолоджене «холодну саке» (яп. Рейс), яке подається в скляному стакані. Більш міцний, ніж саке, алкогольний напій сетю, який робиться з рису, ячменю або солодкої картоплі, п'ють по-різному - і з льодом, і змішаним з теплою чи холодною водою, і з додаванням фруктових соків, сиропів і содової (так звані коктейлі Тюхай) - можна підібрати спосіб практично на будь-який смак. У «розважальних», тусовочних кварталах частенько подають коктейль «Хоппе» на основі сетю і пива. У різних регіонах Японії - різний клімат і різні методи сакеваренія і дистиляції сетю, і смак тому теж виходить дуже різний. Опинитеся в Японії - постарайтеся продегустувати різні види і бренди цих напоїв. Ви не пошкодуєте!

Вхід в ідзакая «Тораномон Масумото», люб'язно надала Nippon Вхід в ідзакая «Тораномон Масумото», люб'язно надала Nippon.com можливість для зйомки. На крейдяний дошці перераховані рекомендовані «страви сьогоднішнього дня»

счетчик